فهرست مطالب

مطالعات فقهی و حقوقی زن و خانواده - پیاپی 5 (بهار و تابستان 1399)

نشریه مطالعات فقهی و حقوقی زن و خانواده
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدیه امراللهی نیا، جواد حبیبی تبار*، فرج الله هدایت نیا گنجی صفحات 7-27
    کودک همسری از دیرباز یکی از موضوعات بحث برانگیز علوم مختلف، از جمله فقه و حقوق، بوده است و در جوامع و دوره های زمانی گوناگون مواجهه های متفاوتی به فراخور آداب و رسوم و سنت ها با این پدیده صورت گرفته است. فارغ از موضوع شناسی، مجازبودن یا نبودن، جرم انگاری شدن یا نشدن این مسیله، کودک همسری به معنای به ازدواج درآمدن کودکان نابالغ است. این پدیده می تواند موجب ورود خسارات معنوی به کودک شود. خاستگاه های این خسارات ممکن است از جانب ولی یا زوج و زوجه باشد. این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی و با مطالعه متون فقهی حقوقی با هدف شناسایی خاستگاه های خسارت معنوی ناشی از کودک همسری صورت گرفته است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که «رعایت نشدن مصلحت کودک از جانب ولی»، «استمتاعات عام از کودک»، «استمتاع خاص از کودک و ازاله بکارت وی توسط زوج» و بعضا «اصل تزویج کودک» از مهم ترین خاستگاه های خسارات معنوی ناشی از کودک همسری است که در طول تحقیق این خاستگاه ها و چگونگی ورود خسارات معنوی ناشی از آن، از منظر فقهی و حقوقی، بررسی شده است.
    کلیدواژگان: کودک همسری، خسارت معنوی، ازدواج کودکان، تزویج صغار
  • ملیحه سجده*، محمد مهدی لبیبی، احمدرضا توحیدی، اعظم خوش صورت موفق صفحات 29-50

    این مقاله حاصل پژوهشی با روش کیفی، و تکنیک مصاحبه عمیق است که تبیین کننده درد دل ها و واگویه های همسران جانبازان سرافراز انقلاب اسلامی است، همسرانی که با مصایب و دشواری های اجتماعی و حقوقی در جدال اند و همچنان صبورانه مشکلات عظیمی را تحمل می کنند. نمونه آماری شامل 117 نفر از همسران جانبازان ساکن در شهرک والفجر، واقع در منطقه 15 تهران، است که مصاحبه با 15 نفر از آنها موجب رسیدن به حد اشباع نظری شد. نتایج حاکی از آن است که قوانین بسیار اندکی درباره حقوق همسران جانبازان در چارچوب کلی قواعد و مقررات حاکم بر امور جانبازان و ایثارگران به تصویب رسیده و بسیاری از این نصوص تقنینی و مولفه های حقوقی از جنبه کیفی و ضمانت اجرایی آثار مثبتی در احقاق حقوق همسران جانبازان نداشته است؛ به کلامی دیگر، حقوق مرتبط با همسران جانبازان هم سنگ اوضاع و احوال اختصاصی این قشر نیست. همچنین، از دیگر معضلات و نارسایی ها نادیده گرفتن حقوق همسران جانبازان در حوزه اجتماعی، احوال شخصیه، حقوق فردی و حتی زناشویی آنان است.

    کلیدواژگان: همسران جانبازان، حقوق مالی، حقوق قضایی، حقوق اجتماعی
  • مهین محمدی، محمدعلی راغبی*، عباسعلی حیدری، سید علیرضا حسینی صفحات 51-74

    طلاق غیابی با حکم قضایی یکی از راه های جدایی بین دو همسر است که حاکم شرع، به درخواست زوجه، انجام می دهد، به این بیان که زوجه با هدف تحقق حقوقش و رفع تحیر و سرگردانی، ضمن مراجعه به قاضی، صدور حکم طلاق را از ایشان مطالبه می کند. این موضوع مسئله ای پیشینه دار است و همواره محل بحث فقهای مذاهب پنج گانه بوده است. از این جهت پرسش اساسی مقاله حاضر این است که: آیا «عدالت» در شهادت شاهدان چنین طلاقی شرطیت دارد؟ آثار و ویژگی های چنین شهادتی کدام است؟ بدیهی است یکی از روش های تامین حقوق زوجه در چنین اموری، ورود حاکم شرع برای رساندن زوجه به حق شرعی و قانونی اش است. بر این اساس، نوشتار حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با اتکا بر منابع اصیل دینی، این مسئله را تجزیه و تحلیل کرده است. نتیجه آنکه لزوم شرط عدالت برای شهود مرد و تاثیر حکمی آن در تحقق این نوع طلاق بیانگر آن است که در اثبات عدالت فرد، احراز عدالت فرد به حسن ظاهر و اشتهار عرفیه کفایت از اثبات می کند و مسئولیت شرعی و حقوقی آن بر عهده تعیین کننده است و در صورت احرازنشدن، طلاق کان لم یکن خواهد بود، ولی حکم صادرشده باقی و معتبر است.

    کلیدواژگان: طلاق، طلاق قضایی، اشهاد، عدالت، احراز
  • مجید نیلی، محمدجواد باقی زاده*، بهنام یوسفیان شوردهی صفحات 75-97

    حجاب به عنوان باوری ایرانی اسلامی از مصادیق عفت عمومی شمرده می شود. پس از انقلاب اسلامی تلاش شده است با روش های فرهنگی و تقیینی، به ترویج و گسترش فرهنگ عمومی حجاب یاری رسانده شود. تصویب قانون گسترش فرهنگ عفاف و حجاب در سال 1384 به همت شورای عالی انقلاب فرهنگی از کامل ترین قوانینی است که در آن برای وزارت خانه ها، نهادهای دولتی و موسسات عمومی، از جمله نیروی انتظامی، وظایفی تعریف شده است. نیروی انتظامی به منظور انجام دادن وظایف و اختیارات خود، اجرای «طرح ناظر یک» را در پیش گرفته است. در این طرح با افراد بی حجاب و بدحجاب مقابله، و خودروی شان توقیف می شود. مقاله حاضر، با روش توصیفی تحلیلی، دشواری های نظری و عملی اجرای این طرح را از منظر فقهی و حقوقی می کاود و مبانی مشروعیت حقوقی آن را بررسی می کند. در نهایت هم برخی راهکارهای فرهنگی و حقوقی را پیش می نهد.

    کلیدواژگان: بی حجابی، نیروی انتظامی، طرح ناظر یک، شورای عالی انقلاب فرهنگی، دشواری ها
  • مریم مهاجری*، احمدرضا موسوی صفحات 99-118
    در قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق مصوب 1371، نهاد حقوقی «نحله» به منظور حمایت از بانوانی که به ستم طلاق داده می شوند در نظر گرفته شد تا به موجب آن برخی از بانوان در هنگام طلاق طبق شرایط مقرر در قانون، استحقاق دریافت نوعی هدیه از جانب همسر خود داشته باشند. این نوع هدیه، تا پیش از تصویب این قانون، در نظام حقوقی ایران جایگاهی نداشت، گرچه در آموزه های دین مبین اسلام تاکید بسیاری شده بود که مردان به همسران مطلقه خود نوعی هدیه بدهند. در این پژوهش، نگارندگان با روشی توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از منابع دینی در پی پاسخ گویی به این پرسش مهم اند که: آیا همان گونه که در نظام حقوقی ایران پرداخت نحله الزامی است و به برخی از زنان مطلقه تعلق می گیرد، در فقه اسلامی نیز پرداخت نحله الزامی است و به همان دسته زنان تعلق می گیرد، یا خیر؟ در پژوهش پیش رو با ذکر تفاوت ها و شباهت های نهاد نحله در فقه امامیه و نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران، این نتیجه به دست می آید که در قانون و فقه، تفاوت های بسیار در زمینه نحله وجود دارد.
    کلیدواژگان: نحله، طلاق، اجرت المثل، متعه، خانواده
  • محدثه معینی فر* صفحات 119-154
    یکی از حقوق معنوی کودکان، حق داشتن آینده ای باز و آزاد است که دانشمندان به بیان های مختلفی مطرح کرده اند. هدف این مقاله بررسی ابعاد مختلف این حق و موجه سازی آن در نظریات حق است. این پژوهش در پی پاسخ گویی به این پرسش است که: مفهوم و مبانی موجه سازی حق داشتن آینده ای باز چیست و چه انتقادهایی بر آن وارد است؟ به نظر می رسد تمامی آنچه به عنوان حق داشتن آینده باز یا عناوین دیگر بیان می شود، به همان حق آزادی و استقلال فردی باز می گردد که در چارچوب جبرگرایی جنبه حق به خود گرفته است، در حالی که اساسا جبرگرایی اندیشه ای فاسد است که نمی تواند مبنای درستی برای ایجاد و استیفای حق باشد؛ یعنی با این نظریه نمی توان استیفا و اجرای حق را تضمین کرد. به علاوه، این حق در دیدگاه اسلامی هیچ مبنای منطقی و عقلانی قابل دفاعی ندارد، زیرا اسلام اساسا با وضع قوانین صحیح و بجا تا حد ممکن از تزاحم حقوق کودکان والدین ممانعت می کند و در نهایت، در صورت بروز آن، راهکارهای حل تزاحم را پیش می نهد. به علاوه، این حق مبتنی بر مجموعه ای از احتمالات است که اثبات پذیر نیستند.
    کلیدواژگان: حق، کودک، انتقاد، حق بی خبری، آینده باز
|
  • Mahdiyeh Amrollahinia, Javad Habibitabar *, Farajollah Hedayatnia Ganji Pages 7-27
    Child marriage has long been one of the most controversial topics in various sciences, including jurisprudence and law, and this phenomenon has been encountered differently in accordance with customs and traditions in different societies and time periods, Regardless of the subject matter, whether it is permissible or not, whether it is criminalized or not, child marriage means the marriage of minor children. This phenomenon can cause moral damage to the child. The origins of this damage may be from the guardian or the spouse. This research has been done by a descriptive-analytical method through studying jurisprudential and legal texts with the aim of identifying the origins of moral damage caused by child marriage. The findings of the study indicate that "non-observance of the child's interests by the guardian", "general enjoyment of the child", "special enjoyment of the child and deprivation of virginity by the spouse" and sometimes "the principle of child marriage" are the most important origins of moral damage caused by child marriage. During the research, these origins and how they cause damage has been studied from a jurisprudential and legal perspective.
    Keywords: Child Marriage, Moral damage, Marriage of Children, Kid Marriage
  • Malihe Sojdehie *, Mohammad Mahdi Labibi, Ahmad Reza Tohidi, Azam Khoshsūrat Movavfagh Pages 29-50

    This article is the result of a qualitative research and in-depth interview technique that explains the heartache and words of the wives of the glorious disabled veterans of the Islamic Revolution, the wives who are struggling with social and legal hardships and still patiently endure great difficulties. The statistical sample includes 117 spouses of disabled veterans living in Valfajr Town, located in the 15th district of Tehran that the interviews with 15 of them led to theoretical saturation. The results show that very few laws on the rights of disabled veterans' wives have been enacted within the general framework of rules and regulations concerning the affairs of veterans, and many of these legislative texts and legal components in terms of quality and executive guarantee have not had positive effects on the realization of the rights of disabled veterans' wives. In other words, the rights related to the spouses of veterans are not commensurate with the special circumstances of this group. Also, other problem and inadequacy is ignoring the rights of disabled veterans' spouses in the social sphere, personal status, and even marital relationship.

    Keywords: Disabled Veterans' Spouses, Financial Right, Judicial Right, Social Right
  • Mahin Mohammadi, Mohammadali Raghebi *, Abasali Heidari, Seyyed Alireza Hosseini Pages 51-74

    Divorce in absentia by court order is one of the ways of separation between the spouses that the ruler of Sharia performs at the request of the wife, in such a way that the wife with the aim of fulfilling her rights and removing bewilderment, by referring to the judge, demands the issuance of the divorce decree. This is a long-standing issue and has always been the subject of discussion among the jurists of the five denominations. Therefore, the main question of the present article is: Is "justice" conditional on the testimony of witnesses to such a divorce? What are the effects and characteristics of such testimony? Obviously, one of the methods of securing the wife's rights in such matters is the action of the ruler of Sharia to bring the wife to her religious and legal rights. Accordingly, the present paper has analyzed the issue using the descriptive-analytical method and relying on authentic religious sources. The conclusion is that the necessity of the condition of "justice" for the male witnesses and its legal effect in the realization of this type of divorce indicates that for proving the justice of an individual, recognizing his justice by good appearance and customary reputation is sufficient and its religious and legal responsibility is upon the discerner. And if the justice is not recognized, the divorce will be void, but the verdict will remain valid.

    Keywords: Divorce, judicial divorce, testimony, Justice, Achievement
  • Majid Nili, Mohammad Jawad Baghizadeh *, Behnam Yusefiyan Shurdehi Pages 75-97

    As an Iranian-Islamic doctrine, hijab is considered to be an example of public chastity. After the Islamic Revolution, efforts have been made to promote and spread the general culture of hijab through cultural and religious methods. The passage of the Law on the Spread of the Culture of Chastity and Hijab in 2005 by the Supreme Council of the Cultural Revolution is one of the most complete laws defining duties for ministries, government agencies and public institutions, including the police. In order to carry out its duties and powers, the police force has implemented the "Observer One Plan". In this plan, people without hijab are confronted, and their cars are confiscated. The present article, using a descriptive-analytical method, explores the theoretical and practical difficulties of implementing this plan from the jurisprudential and legal perspective and examines the foundations of its legal legitimacy. Finally, it offers some cultural and legal solutions.

    Keywords: No Wearing Hijab, Police Force, Observer One Plan, The Supreme Council of The Cultural Revolution, difficulties
  • Maryam Mohajeri *, Ahmad Reza Musawi Pages 99-118
    In the Law on Amending the Regulations Related to Divorce, passed in 1992, the legal institution of nehlah was considered to protect women who are divorced by oppression, according to which some women are entitled to receive a gift from their husbands at the time of divorce in accordance with the provisions of the law. Prior to the enactment of this law, this type of gift had no place in the Iranian legal system, although the teachings of Islam strongly emphasized that men should give some kind of gift to their divorced wives. In this study, the authors, employing a descriptive-analytical method and using religious sources, seek to answer the important question: Is it obligatory to pay nehlah in Islamic jurisprudence, as it is obligatory to be paid to some divorced women in the Iranian legal system? And does it belong to the same group of women? In the present study, by mentioning the differences and similarities between the institution of nehlah in Imami jurisprudence and the legal system of the Islamic Republic of Iran, it is concluded that there are many differences in nehlah in law and jurisprudence.
    Keywords: Nehlah, Divorce, Ojrat al-Methl (Equivalent Remuneration), Mut'a (Temporary Marriage), Family
  • Mohaddetheh Moinifar * Pages 119-154
    One of the spiritual rights of children is the right to an open and free future, which scientists have put forward in various expressions. This paper aims to examine the various dimensions of the right and to justify it in theories of law. It, therefore, seeks to answer the question "What is the concept and basis of justifying the right to an open future and what are the criticisms of it? Everything that is expressed as the right to an open future or other titles seems to refer to the same right to individual freedom and independence that has been taken as a right within the framework of determinism which is basically a corrupt idea that cannot be the correct basis for creating and enforcing the right. Hence, with this theory, the enforcement and implementation of the right cannot be guaranteed. Moreover, this right in the Islamic view has no rational and defensible basis, because Islam basically prevents the conflict between the rights of children and parents as much as possible by enacting the correct laws, and finally, in case of conflict, it offers solutions to resolve it. In addition, this right is based on a set of probabilities that are not provable.
    Keywords: Right, Child, criticism, Right of Ignorance, Open Future